Geopark

Koe erämaisten soiden rauha ja mystiikka. Löydä muinaisten geologisten tapahtumien jäljet. Lauhanvuori - Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkin geologia on kansainvälisesti arvokasta. Kaikilla Geoparkeilla on oma geologinen teemansa. Lauhanvuori - Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkilla se on kehitys muinaisesta vuoristoseudusta laakeaksi suomaaksi.

Muistoja muinaisesta maisemasta

Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkin tarina kertoo maiseman suuresta muutoksesta. Nykyinen laakea suomaa oli alkujaan huikeaa vuoristomaisemaa, joka kuitenkin on tasoittunut jo kauan sitten. Vuorijono syntyi ja tuhoutui kaukaisessa menneisyydessä, mutta tapahtumasarja jätti jälkeensä maiseman, joka on ollut omiaan monipuolisen suoluonnon kehitykselle. Suot erilaisissa muodoissaan ja niihin liittyvä kulttuurihistoria ovat tärkeä osa Geoparkin tarinaa.

Tuhansien miljoonien vuosien geologinen historia

Geoparkin tarina ulottuu jopa 1900 miljoonan vuoden taakse. Maankuoren liikkeet kohottivat Suomen poikki kulkeneen poimuvuoriston, joka kului pois satojen miljoonien vuosien aikana. Vihjeitä muinaisista tapahtumista kertoo esimerkiksi tuhansien tarinoiden Kivijata Lauhanvuoren kansallispuistossa.

Laakeaa maisemaa, laajoja laaksoja ja loivia vuoria

Jään alta suomaaksi

Geoparkissa karu eteläinen ja rehevämpi pohjoinen suoluonto kohtaavat. Pitkospoluilla pääset kokemaan erämaisten soiden mystiikkaa ja tutkimaan niiden ihmeitä.

Geopark-alueella ovat jääkausien ja lämpimien vaiheiden vuorottelut muokanneet maisemaa soistumiselle otolliseksi. Soistuminen sai alkunsa muinaisissa matalissa merenlahdissa maankohoamisen myötä. Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geopark -alueesta jopa kolmannes on soita.

Suossa on elämä

Suo on tarjonnut ihmisille elantoa, kun sitä on hyödynnetty niin karjan kuivikkeena, rautamalmin lähteenä, peltona, metsätaloudessa kuin energiantuotannossakin. Siitä huolimatta alueella on runsaasti luonnontilaisia soita, joilla kulkiessa sielu lepää

Geologiaa lautasella – GEOfoodia

Geopark-alueen suot, metsät, järvet ja joet sanelevat sen, mitä ruokalautaseltamme löytyy. UNESCO Global Geoparkeilla on käytössä GEOfood-brändi, jonka avulla geologisen perinnön ja paikallisen ruoan yhteyttä nostetaan esiin. Kansainvälistä GEOfood-merkki on norjalaisen Magma UNESCO Global Geoparkin hallinnoima, ja sitä käytetään jo ympäri maailmaa. Tutustu GEOfood-merkkiin, sen kriteereihin sekä GEOfood-manifestiin.

Mystinen suo kätkee itseensä lukuisia tarinoita, joita ei voi mistään lukea. Ne tuntee, kun menee paikan päälle.