Kunnat

Lauhanvuori - Hämeenkangas UNESCO Global Geopark sijaitsee yhdeksän kunnan alueella.

Honkajoki – Kiertotalouden edelläkävijä

Pohjois-Satakunnassa sijaitseva 1600 asukkaan Honkajoki tarjoaa matkailijoille luonnonrauhaa sekä Pesämäessä vauhdikkaita hetkiä moottoriurheilun parissa. Kaunista laaksomaisemaa halkova Karvianjoki kalastus- ja melontamahdollisuuksineen, arvokkaat ja erämaiset suoalueet sekä avarat ja karut kangasmetsät houkuttelevat luontoseikkailuihin.

Honkajoki liittyi Kankaanpään kaupunkiin 1.1.2021.

Lue lisää

Isojoki – Etelä-Pohjanmaan luontohelmi

Etelä-Pohjanmaan eteläisin kunta, vajaan parin tuhannen asukkaan Isojoki kutsuu matkailijat lumoutumaan Lauhanvuoren kansallispuistosta ja muista luontokohteista sekä kunnan kulttuuritarjonnasta. Koe henkeä salpaavat näkymät Lauhanvuoren, Länsi-Suomen korkeimman kohdan, näkötornin huipulta.

Maistele pitäjän parhaita burgereita Kangasjärven leirintäalueella ja pulahda kirkasvetiseen Kangasjärveen, joka on yksi Geoparkimme helmistä. Nauti kalastamisen riemusta puhdasvetisen Isojoen varrella ja ihmettele luonnonvaraisen meritaimenen nousua joen latvavesille. Tule viihtymään Geoparkin sydämessä vuosittain heinäkuun lopussa järjestettäviin Lauhan Speleihin, joka on suurin speliperinnemusiikin tapahtuma Etelä-Pohjanmaalla. Talviaikaan Isojoki takaa retkeilijöille, hiihtäjille ja muille matkailijoille Lapin maisemien veroiset elämykset.

Lue lisää

Jämijärvi – Kiireen yläpuolella

Pohjoissatakuntalainen 1700 asukkaan Jämijärvi on aktiiviharrastajan aarreaitta ja Hämeenkankaaseen kuuluva Jämi luontoäidin lahja liikkuvalle ihmiselle. Avarissa kangasmetsissä on helppoa liikkua vaikkapa patikoiden tai pyöräillen, ja alueen lukuisat kodat ja laavut tarjoavat kulkijalle taukopaikkoja. Kaunis järvi harjun kainalossa mahdollistaa vaikka melontaretket. Jämillä harrastetaan monipuolisesti ilmailua. Täällä voit siis luvalla kulkea pää pilvissä.

Lue lisää

Kankaanpää – Äly, taide ja hyvinvointi asuvat meillä

Kankaanpää on 11 500 asukkaan seutukaupunki Pohjois-Satakunnassa. Kankaanpään palkittua kaupunkikuvaa hallitsevat kauniit puistot, tiiliarkkitehtuuri sekä ainutlaatuinen Taidekehä, joka on yli sadan pysyvästi kaupunkimiljööseen sijoitetun taideteoksen kokonaisuus.

Pesäpallosta tunnetun kaupungin monipuoliset liikuntamahdollisuudet tarjoavat haastetta niin kunto- kuin aktiiviliikkujallekin. Kokeile vaikkapa hiihtämistä älyladulla, jonka älykkäät valaisinjärjestelmät säästävät sähköä. Läheinen Hämeenkangas tarjoaa maastot mukaville retkille. Karavaanari suuntaa kulkunsa Kuninkaanlähteelle. Alueen maataloushistoria on aistittavissa Vihteljärven-Riihonlahden valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella.

Lue lisää

Karijoki – Turvallista kasvaa

Etelä-Pohjanmaan lounaislaidalla sijaitseva 1200 asukkaan Karijoki tarjoaa matkailijoille laakeiden maisemien ja luonnonläheisyyden lisäksi kurkistuksen ihmiskunnan kaukaiseen historiaan. Karijoen Susiluolassa saattoi nimittäin asua neandertalinihmisiä jo 120 000 vuotta sitten. Tähän muinaiseen asuinpaikkaan voi tutustua sekä itse Susiluolalla että luolasta kertovassa näyttelyssä Karijoen Wanhalla Kunnantuvalla.

Lue lisää

Karvia – Oman tiensä kulkija

Satakunnan pohjoisimmassa kunnassa, talkoohengestään tunnetussa 2300 asukkaan Karviassa matkailija pääsee nauttimaan niin taiteesta kuin luonnostakin. Kulttuuritarjonta on pienessä kunnassa suurta. Alueella keskiajalla sijainneesta linnoituksesta innoituksensa saanut Kulttuuri- ja tapahtumakeskus Skantz toimii monien tasokkaiden tilaisuuksien näyttämönä. Alueen luonnon kauneus avautuu kävijälle etenkin Kauhanevan–Pohjankankaan kansallispuistossa.

Lue lisää

Kauhajoki – Elävä kauppapaikka

Kahden kansallispuiston Kauhajoki on 13 200 asukkaan seudullinen keskus eteläisellä Etelä-Pohjanmaalla. Kauhajoella matkailija saa kokea luonnon ja kulttuurin liiton upeissa kohteissa. Lapin suuria jokilaaksoja muistuttava Hyypänjokilaakso on valtakunnallisesti arvokas maisema-alue ja yksi Länsi-Suomen suurimmista luonnonmuodostumista. Vaikuttava näky muistuttaa alueen pitkästä maataloushistoriasta aikoinaan jokivarren tulvasoille raivattuine peltoineen. Katikankanjoni on taianomaisen kaunis ja rauhoittava veden uurtama rotko. Sen mystiset purouomat luovat länsisuomalaiseen maisemaan sangen harvinaisia pinnanmuotoja.

Kaupungissa voi tutustua myös moniin mielenkiintoisiin museoihin. Kotiseutumuseon lisäksi kannattaa tutustua talvisodanaikaiseen eduskunnan istuntosaliin sekä ainutlaatuiseen, menneistä sodista ja kotirintaman toiminnasta kertovaan Veteraanien perinnetaloon.

Lue lisää

Kihniö – Nauti luonnosta ja levosta

Pirkanmaan luoteiskulmasta, 1900 asukkaan Kihniöstä matkailija löytää pirkanmaalaista luontoa parhaimmillaan. Pyhäniemen hulppealla hiekkarannalla, komealla Käskyvuorella ja Taimenkoskilla kannattaa käydä. Hiljaiset metsät, laajat suot ja kymmenet järvet saavat aikaan erämaan tuntua. Alueen historiaan ja merkkihenkilöihin pääset tutustumaan esimerkiksi hurmaavassa Aitonevan turvemuseossa tai Puumilan taitotalolla.

Lue lisää

Parkano – Kehityksen valtatiellä

Parkano, 6400 asukkaan hyvien liikenneyhteyksien seudullinen keskus Pirkanmaan luoteisosassa toimii monille matkailijoille porttina Geoparkiin. Parkanon monipuolinen kulttuuritarjonta sekä hienot luontokohteet hemmottelevat kävijää. Kiinnostava käyntikohde on kauniilla paikalla Kaitojenvetten rannalla sijaitseva metsätöiden historiaa esittelevä Metsämuseo. Museolta kannattaa lähteä patikoimaan luontopoluille monimuotoisiin järvenrantamaisemiin ja tutkimaan luonnon ihmeitä. Järveä ja sen rantoja pääsee ihastelemaan myös vaikkapa risteilyaluksella tai kajakilla.

Lue lisää

Siikainen – Luontoa käydä edellä

1400 asukkaan Siikaisissa Pohjois-Satakunnassa voit ihailla alueen ainutlaatuista talonpoikaisarkkitehtuuria. Siikaisten erikoisuus, kuusikulmaiset, korumaiset lasikuistit kertovat alueen vaurastumisesta 1800-luvulla. Siikaisten arvokasta maalaismaisemaa rytmittävät erämaat, keidassuot ja järvet. Katselmankallion tornista avautuvat näkymät suurille, suojelluille suoalueille.

Lue lisää