Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geopark

Sydäntä myöten suossa - maailmanluokan luontomatkailualue! Lauhanvuori - Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkin tarina kertoo, kuinka alueella lähes kaksi miljardia vuotta sitten poimuttunut vuoristo on aikojen saatossa kulunut ja maisema muuttunut nykyiseksi laakeaksi suomaaksi.

Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geopark

Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geopark sijaitsee Suomenselän eteläosassa kolmen maakunnan rajaseuduilla. Geopark-alue yhdistää eteläpohjalaisen Kauhajoen, Isojoen ja Karijoen, satakuntalaisen Kankaanpään, Karvian, Jämijärven ja Siikaisen sekä pirkanmaalaisen Parkanon ja Kihniön yhtenäiseksi luontomatkailualueeksi. Piirros: Tupu Vuorinen.

Geologinen tarina

Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkin tarina kertoo, kuinka alueella lähes kaksi miljardia vuotta sitten poimuttunut vuoristo on aikojen saatossa kulunut ja maisema muuttunut nykyiseksi, laakeaksi suomaaksi. Muistoja muinaisen vuoriston noususta ja tuhosta on kirjoitettu alueen kiviin, kallioihin ja maaperään. Lauhanvuori, Länsi-Suomen korkein huippu, oli jääkauden jälkeen Suomen rannikon uloin saari.

Sydäntä myöten suossa

Jääkausien ja lämpimämpien ajanjaksojen vuorottelu on muokannut aluetta soistumiselle otolliseksi. Soistuminen sai alkunsa muinaisissa matalissa merenlahdissa maankohoamisen myötä. Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geopark -alueesta jopa kolmannes on soita. Alueelta löytyy eteläisen Suomen oloissa harvinaisen laajoja luonnontilaisia suoalueita. Erilaiset suot ja niihin liittyvä kulttuurihistoria ovat tärkeä osa Geoparkin tarinaa.

Koe erämaisten soiden mystiikka

Geologiasta kulttuurihistoriaa

Alueen maisemasta löytyy jälkiä soiden ja muiden geologisten luonnonvarojen hyödyntämisen pitkästä historiasta. Soista viljavimmat on aikojen saatossa raivattu pelloiksi ja viimeisen sadan vuoden aikana ojitettu metsätalouskäyttöön. Alueelta löytyvät Suomen vanhimmat laajamittaiset turvetuotantoalueet ja Suomen ainoa turvemuseo. Alueen graniitteja ja hiekkakiveä on hyödynnetty rakennuskivinä ja myllynkivien valmistuksessa.

Koe Geopark!

Geoparkiin ja sen tarinaan tutustut parhaiten vierailemalla Geoparkin geo-, luonto- ja kulttuurikohteissa sekä tapahtumissa, jotka johdattavat sinut matkalle alueen kaukaisesta menneisyydestä nykyhetkiin asti. Käyttämällä alueen pienten yrittäjien tarjoamia palveluja alueella matkaillessasi pääset mukaan paikalliseen elämäntapaan ja tuet alueen elinvoimaisuutta.