Geoparkin hurmaava kevät

Keväällä auringon lämmittäessä sekä lumien ja jäiden sulaessa Geoparkin luonto herää eloon. Retkeilyreitit ja -rakenteet avautuvat kokonaisuudessaan retkeilijöiden käyttöön.

Tunnelmoi tapahtumissa

Keväinen Geopark-luonto, lämpenevät säät ja pitenevät päivät houkuttelevat ulos. Pääsiäisenajan vapaat mahdollistavat muutaman päivän mittaisen lomailun Geoparkin luonnosta ja palveluista nauttien. 

Alueen yritykset tarjoavat perheille ja pienille porukoille kohdennettuja, turvallisia elämyksiä. Esimerkiksi linturetki keväiselle suolle asiantuntevan oppaan johdolla herkullisten nuotioeväiden kera on elämys, josta riittää kuvattavaa ja kerrottavaa. 

Elämyksiä ostat helposti verkkokauppamme kautta. Muistathan koronavirusohjeet myös Geoparkissa vieraillessasi. Geoparkin yhteistyökumppanit vastaavat tapahtumien järjestelyistä, joten varmistathan niiden toteutumisen ja erityisohjeet aina suoraan järjestäjiltä.

Kuva: Ismo Nousiainen / Taikapolku

Tässä muutamia poimintoja alueemme yritysten ajankohtaisesta tarjonnasta: 

Maalaisromantiikkaa ja luontoelämyksiä Luomajärven Kievarissa

Luomajärven Kievari tarjoaa ihania hetkiä hevosten, ponien ja muiden kotieläinten kanssa aidossa vanhanajan maalaismiljöössä. Lue lisää Kievarin verkkosivuilta ja varaa oma elämyksesi. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Metsäretki poneilla tai hevosilla ratsastaen tai hevoskärryjen kyydissä laavulle nuotion äärelle herkuttelemaan
  • Maatilapäivä koko perheelle
  • Leppoisa sauvakävelyretki eväiden kera
  • Melontaretki luonnonkauniilla Jyllinjoella

Kuva: Luomajärven Kievari

Outarin terveysmetsä- ja värikasviretket kansallispuistossa

Outarin terveysmetsäretkillä Lauhanvuoren kansallispuistossa syvennytään kokemaan ja tarkkailemaan metsän hyvinvointivaikutuksia. Terveysmetsäkävelyn aikana edetään hitaasti, tehdään aisteja avaavia luontoharjoituksia ja nautitaan luonnosta. Retkiä järjestetään tilauksesta pienillekin ryhmille. Voit myös osallistua touko-heinäkuussa järjestettävään valmiiseen retkien sarjaan. Lue lisää ja osta retkesi Outarin verkkokaupasta.

Varaa jo myös Outarin värikasviretki heinäkuulle. Retkellä tunnistetaan värjäykseen sopivia kasveja ja tutustutaan useisiin värinäytteisiin. Oppaan kertoessa tarkemmin kasvivärjäyksestä nautitaan villiyrttiteestä ja rennosta tunnelmasta Lauhanvuoren kansallispuiston valoisilla mäntykankailla. Lue lisää ja osta retkesi Outarin verkkokaupasta.

Kuva: Outar

SyVillan puutarhan kevätleiri

SyVilla tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden osallistua entisen mäkituvan idyllisen pihapiirin kevätkunnostukseen touko-kesäkuun vaihteessa. Ohjelmassa on mm. perennapenkkien, kasvihuoneen ja kasvimaan kunnostusta sekä kesäkukkien istutusta ammattipuutarhurin opastuksella, hyönteishotellien ja linnunpönttöjen rakentamista sekä piha-aitojen maalausta.

Leirille voit osallistua joko yhtenä tai useampana päivänä. Hintaan sisältyy majoitus, ruokailut, rantasauna, kylpytynnyri ja ulkoporeallas sekä lauantaina 5.6.2021 savusauna. Lue lisää, toimi nopeasti ja osta leiripäiväsi SyVillan verkkokaupasta.

Kuva: SyVilla

Valkoisen Puun kevätsesongin kakut

Hemmottele itseäsi Valkoisen puun kakuilla ja muilla herkuilla! Kahviloiden kakkuvalikoima täydentyy kevätsesongin ajaksi odotetuilla kausimauilla. Valkoisesta Puusta ostat eväät helposti ja turvallisesti mukaasi. Nauti take away -herkut vaikkapa Kauhajoen kahvilan takapihan talviunilta heräävässä hurmaavassa puutarhassa.

Ostamalla Valkoisen Puun tuotteita tuet samalla yrityksen laajaa, paikallista yhteistyöverkostoa. Kahvilan tuotteissa hyödynnetään lähialueiden luomutuotteita aina kun mahdollista. Esimerkiksi kakut leivotaan kauhajokelaisen Merinomin luomuspelttijauhoihin. Lue lisää Valkoisen Puun verkkosivuilta.

Kuva: Valkoinen Puu

Ulkoilua ja saunomista Eteläpäässä

Eteläpään matkailukeskuksessa kauniin Siikaisjärven rannalla vietät mukavaa aikaa keväisessä luonnossa liikkuen ja saunoen. Eteläpäästä voit vuokrata esimerkiksi soutuveneen, kanootin tai fatbike-pyörän. Kierrä minigolf- tai frisbeegolf-rataa.

Eteläpään tilaussaunat on juuri remontoitu. Tilaa saunaillan ruoat ja juomat Eteläpään ravintolasta ja täydennä saunaelämys vuokrattavalla paljulla. Paljua vuokrataan myös alueen ulkopuolelle. Lue lisää Eteläpään verkkosivuilta.  

Kuva: Viveka Lanne

Alueen yritykset tarjoavat elämyksiä Geoparkin ainutlaatuisessa luonnossa.

Tutustu Geoparkin keväiseen luontoon

Soilla voi kokea keväisin upeita luontoelämyksiä. Voit seurata kurkien sekä muiden lintujen muuttoa ja kevätpuuhia kiikarilla tai kaukoputkella lintutornista. Tornit avataan lumien sulettua kävijöille talvitauon jälkeen. 

Keväinen lintukirjo on monipuolisimmillaan soilla, vaikka Geopark-alueen pelloillakin voi usein nähdä valtavia muuttolintuparvia, esimerkiksi hanhia, kurkia ja joutsenia. Lintuja näkee ja kuulee parhaiten varhain auringon noustessa, joten liikkeelle kannattaa lähteä aikaisin aamulla. Avarilla soilla on syytä ottaa mukaan kiikari tai kaukoputki, jotta kauempana pysytteleviä lintuja voi nähdä ja tunnistaa.

Soilta, niiden kermeiltä ja allikoilta löytyy runsaasti kahlaajia, kuten liroja, kuoveja, vikloja ja suokukkoja, useita lokkilajeja sekä lukuisia vesilintuja, kuten kaakkureita, mustakurkku-uikkuja ja telkkiä. Metsähanhet kuuluvat alueen pesimälajistoon, ja teeret ja riekotkin ovat Geoparkin suurten keidassoiden asukkeja. Monet lajit elävät Geoparkissa esiintymisalueensa reunalla – joko pohjoisimmassa tai eteläisimmässä kolkassa.

Kansallispuistojen rajoitusosat takaavat linnuille ruokailu- ja levähdysrauhan tärkeimpään muuttoaikaan sekä pesimärauhan. Älä siis liiku kartoille merkityillä rajoitusalueilla kiellettynä aikana.

Kuva: Seppo Myllyviita / Karvian Valokuvaamo

Lumien sulaessa varvikkoa täplittävät valkoisena kukkivat tupasvillatupsut. Märässä maastossa kannattaa pysytellä pitkospuilla. Vedenpitävät varusteet ovat joka tapauksessa tarpeen, sillä vettä nousee paikoin myös pitkoksille. 

Iloisesti solisevat purot ja runsasvetisinä virtaavat joet ovat keväisin kiehtovia. Soilla on merkittävä rooli kevättulvien kannalta. Ojittamattomat suot varastoivat vettä, mikä vähentää tulvimista muilla alueilla.

Kuva: Terttu Hermansson, Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto

Talven jälkeen reitit ja muut retkeilyrakenteet avautuvat kävelijöiden, pyöräilijöiden ja muulla tavoin luonnossa liikkuvien käyttöön. Monipuoliset reitit johdattelevat Geoparkin parhaiden kohteiden äärelle. Lue lisää Geoparkin reiteistä.

Geoparkin maastopyöräilyreiteistä voit lukea artikkelistamme. Geopark-alueen pyöräilymahdollisuuksia kehitetään juuri kokonaisvaltaisesti. Uusien reitistöjen ja -palvelujen odotetaan olevan käytössä jo pyöräilykaudella 2022. Lue lisää Geopark pyörämatkailun maailmankartalle -hankkeesta.

Geoparkissa on useita suoretkikohteita, jotka soveltuvat myös lapsille. Lue lisää lapsiperheille suunnatusta suoretkiesitteestämme.

Kuva: Pasi Talvitie, Alkkianvuori

Geoparkin keväinen luonto hurmaa kävijän.

Muista Retkietiketti

Retkeillessä on aina tärkeää huomioida luonto ja muut ihmiset. Kunnioita luontoa kaikin tavoin ja pidä lemmikit kytkettynä. Ehkäise jätteiden syntymistä jo ennalta. Tuo roskasi pois maastosta ja lajittele ne asianmukaisesti. Suosimalla merkittyjä reittejä saavutat parhaat kohteet helposti ja luonto kuluu vähemmän. Kullekin liikkumistavalle on omat reittinsä. 

Kuva: Metsähallitus, Retkietiketti

Tee tulet ainoastaan taukopaikkojen merkityille nuotiopaikoille. Keväälläkin maasto voi olla kuivaa, joten tarkista aina Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta, että metsä- tai ruohikkopalovaroitus ei ole voimassa. Silloin tulenteko on ehdottomasti kielletty. Yövy maastossa vain leiriytymiseen osoitetuilla alueilla. Lue lisää Metsähallituksen Retkietiketistä

Kuva: Metsähallitus, Retkietiketti

Nautiskele nuotion äärellä

Rauhallinen eväshetki nuotion äärellä kuuluu retken kohokohtiin. Tee eväsretkestä luksusta ja tilaa perheellesi tai ryhmällesi ruuat nuotiolle valmiiksi toimitettuna tai nappaa eväät mukaasi alueen kahvioista tai ravintoloista

Kuva: Ismo Nousiainen / Taikapolku

Geopark-alueen kotia, laavuja ja muita taukopaikkoja löydät Retkikartalta. Tulistelupaikoista löydät tietoa myös kuntien verkkosivuilta. Useimmilla taukopaikoilla on polttopuita kävijöiden vapaasti käytettävissä. Tulenteko on sallittua ainoastaan merkityillä nuotiopaikoilla. Huomioithan koronavirusohjeet ja retkietiketin myös Geoparkin taukopaikoilla.

Kuva: Terttu Hermansson, Lauhanvuoren kansallispuisto

Retkeile Geoparkissa luontoa kunnioittaen ja muut ihmiset huomioiden.

Monipuolisten palvelujen Geopark

Geopark-alueen yritykset tarjoavat tasokkaita ja luonnonläheisiä palveluja niin päivämatkalaisille kuin pidempäänkin alueella matkaileville. Tutustu alueen laajaan palvelutarjontaan verkkosivuillamme.  

Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere, Korsuretket

Nauti Geoparkin kohteista opastetulla retkellä paikallisoppaan johdolla. Voit myös vuokrata esimerkiksi polkupyörän omatoimisille seikkailuille. Luonnossa liikkumisen jälkeen hemmottelet itseäsi hoidoissa ja rentoudut saunoen. Vatsa täyttyy kahviloiden ja ravintoloiden herkuista. Paikalliset tuotteet, käsityöt sekä muut tuliaiset löydät tilapuodeista ja pienistä putiikeista. 

Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere, Korsuretket

Majoitusvaihtoehtoja alueelta löytyy monenlaisiin tarpeisiin hotelleista hostelleihin ja mökeistä maaseutumajoitukseen. Alueella voit yöpyä elämyksellisesti myös Tentsilessä tai AuroraHutissa.

Kuva: Toron kievari, Ahmalammen mökkikylä

Geopark haltuun pyöräillen

Keväällä, kun lumet ja jäät ovat sulaneet ja tiet ja polut kuivuneet, pyöräilykelit ovat parhaimmillaan. Geoparkiin ja sen kohteisiin tutustut mukavasti pyöräillen. Polkupyörän voit vuokrata alueeltamme:

Kuva: Terttu Hermansson, Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto

Koe Geopark jo kotona

Geopark-alueen asukkaisiin, kulttuuriin ja luontoon voit tutustua jo etukäteen In a blink of an eye -mainosvideon avulla. Mitä me näemme silmänräpäyksessä, on miljardien vuosien geologisen kehityksen tulos.

Katso video YouTubessa ja nauti!

Kuva: Terttu Hermansson, Alpon savanni

Pääkuva: Terttu Hermansson, Katikankanjoni, Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto

Tervetuloa ihastumaan keväiseen Geoparkiin!