Vuoristosta suomaaksi – geologinen perintö näkyväksi kulttuurin keinoin

Vuoristosta suomaaksi – geologinen perintö näkyväksi kulttuurin keinoin

(17.2.2021)

Geoparkin tarinaa näyttämöille ja matkailutuotteeksi

Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geopark juhlii Geopark-statustaan loppukesällä 2021 reilun vuoden jälkeen nimityksen myöntämisestä. Juhla on osa laajempaa ohjelmaa, jota rakennetaan yhteistyössä alueen luovan alan toimijoiden kanssa. Geoparkin erityistä geologista historiaa kuvataan kulttuurin ja taiteen keinoin ja tehdään tuhansien miljoonien vuosien geologisesta tapahtumaketjusta näkyvää. Sisältö kumpuaa tieteestä ja saa spektaakkelimaisen hahmon ammattilaisen ohjauksessa.

Länsi-Suomessa sijaitseva Lauhanvuori – Hämeenkangas Geopark sai UNESCOn Geopark-statuksen heinäkuussa 2020, toisena Geoparkina Suomessa Rokuan jälkeen, mutta juhlat jäivät vallitsevasta tilanteesta johtuen pitämättä. – Kyse on niin isosta saavutuksesta Suomen mittakaavassa, että pidämme juhlat jälkikäteen, lupaa Geoparkin toiminnanjohtaja Terttu Hermansson. – Tarkoituksemme on saada Geoparkin erityinen geologinen tarina näkyväksi ja ymmärrettäväksi – miksi alue on niin arvokas ja sellainen kuin se nyt on kaikkine mahdollisuuksineen.

Geologisesta tarinasta rakennetaan ohjelmaa myös matkailijoille tarjottavaksi. Etsimme alueelta luovan alan toimijoita, jotka ovat kiinnostuneita tarjoamaan elämyspalveluja jatkossakin Geoparkissa matkaileville ryhmille. – Esityksiä ja muita ohjelmapalveluja voidaan tarjota osana alueen tapahtumia tai erikseen järjestettyjä kiertomatkoja, selventää Hermansson. Hankkeelle on haettu rahoitusta Maaseuturahastosta alueen Leader-ryhmien kautta.

Ohjelmatuotantoa koordinoi mm. näyttelijänä ja ohjaajana tunnettu Kari Hakala, joka vaikuttui Lauhanvuori – Hämeenkangas Geoparkin arvokkaasta geologisesta perinnöstä. Hakala laatii käsikirjoituksen ja ohjaa esiintyjiä ja taiteilijoita eri kohteissa kuvattavia ja statusjuhlassa toteutettavia esityksiä varten. Itse juhla järjestetään Karviassa Kulttuurikeskus Skantzissa.

Käsikirjoitus ja tuotanto perustuvat tieteellisiin faktoihin, jotka ovat taruakin ihmeellisempiä. – Avajaisjuhlan käsikirjoitus ja sen toteutus rakentuvat vahvalle tieteelliselle, historialliselle sekä taiteelliselle perustalle.  Se tulee olemaan eri toimijoiden yhteinen ponnistus. Tieteellisestä näkökulmasta vastaavat Lauhanvuori – Hämeenkangas Geoparkin geologisen tarinan selvittänyt geologi Pasi Talvitie ja Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Markku Saarinen, joka tuntee alueen suot ja metsät kuin omat taskunsa.
– Olen pitkän työurani aikana tehnyt lukuisia esityksiä ja vaellusdraamoja eri paikkoihin mm. luonnon keskelle sekä historiallisiin rakennuksiin. Haluan yhdistää ja edistää erilaisten tekijöiden luovuutta ja osaamista Geoparkin statusjuhlassa mutta myös juhlan jälkeen luonnossa ja erilaisissa kohteissa. Se on osa koko UNESCO Geopark -kokonaisuuden toimintaa. Näen ensiarvoisen tärkeänä, että ihminen luonnossa vaeltaessaan tuntee olevansa osa suurta historiallista jatkumoa, kertoo Kari Hakala.

Tuotanto perustuu tieteellisiin faktoihin, jotka ovat taruakin ihmeellisempiä. Tieteellisestä näkökulmasta vastaavat Lauhanvuori – Hämeenkangas Geoparkin geologisen tarinan selvittänyt geologi Pasi Talvitie ja Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Markku Saarinen, joka tuntee alueen suot ja metsät kuin omat taskunsa.

Projekti toteutetaan yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun Kankaanpään Taidekoulun kanssa. Opiskelijat tulkitsevat geologista tarinaa ja kestävän kehityksen arvoja taiteen keinoin, ja teokset liitetään osaksi eri puolilla aluetta toteutettavia esityksiä. Lehtori Tomi Kuusimäki Taidekoululta on innostunut Geopark-yhteistyöstä myös pidemmällä aikavälillä, ja opiskelijat ovat jo ryhtyneet hahmottelemaan, millaisia toteutusmalleja Geopark-ideologian ympärille voitaisiin taiteen keinoin kehittää.

Projektin etenemisestä kerrotaan kevään ja kesän mittaan Lauhanvuori – Hämeenkangas Geoparkin some-kanavissa ja verkkosivuilla.

Lisätietoja

Terttu Hermansson, toiminnanjohtaja, Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geopark, p. 040 6757 363, [email protected]

Pääkuva: Vesa Rouvali