Lasten kanssa suoretkelle

Geoparkissa on useita retkikohteita, joissa pääsee tutustumaan suoluontoon helposti. Pitkospuupolut johdattelevat pienet tutkimusmatkailijat soiden kummallisten asukkien ja ihmeellisten yksityiskohtien äärelle.

Tiesittekö, että soilla kasvaa kihokkeja, hyönteisiä ravinnokseen pyydystäviä kasvikummajaisia? Kihokkien etsiminen ja hyönteisten pyydystäminen niille ravinnoksi on jännittävää puuhaa. Ympärilleen kannattaa katsella tarkasti, sillä sammaleiden seassa vilisee ja männynkäppyröiden välissä lentelee jos jonkinlaisia ihmeellisiä ötököitä. Loppukesällä voi rahkasammalmättäiltä löytää maisteltavaksi makoisia lakkoja. Syksymmällä vitamiiniannokseksi poimitaan kirpeitä karpaloita.

Geoparkin helposti saavutettavat suoretkikohteet sekä hyödylliset retkivinkit on koottu esitteeseen. Kohteissa on retkeilyä helpottavia palveluja, kuten taukopaikkoja. Nuotiopaikoilla voi tehdä tulet, mikäli metsäpalovaroitus ei ole voimassa.

Usein retken kohokohta on eväshetki. Reppuun pakattuna eväät kulkevat lapsenkin mukana, ja eväitä voi istahtaa syömään minkä tahansa kannon nokkaan. Retkellä kannattaa suosia kestäviä ja kevyitä astioita. Roskien syntymistä voi ehkäistä jo ennalta, ja retken aikana syntyvät roskat tuodaan aina luonnosta pois.

Soilla saattavat joskus sukat kastua tai sade yllättää. Vesitiiviisti pakattu vaihtovaatekerta takaa, että kastumisesta huolimatta retkeilyä voidaan jatkaa leppoisissa tunnelmissa. Jos pysyttelee selkeästi merkityillä reiteillä, yleistasoinen kartta riittää retkellä ohjeeksi. Seikkailut reittien ulkopuolella edellyttävät suunnistustaitoja sekä tarkemman kartan ja kompassin käyttöä. Hyvin valmistautuen Geoparkin löytöretkiltä saa hauskoja kokemuksia ja muistoja, jotka säilyvät pitkään.