Geoparkin vuodenajat

Geopark tarjoaa upeita luontoelämyksiä kaikkina vuodenaikoina. Keväällä heräävä luonto, kesän runsaus, syksyn kuulaus ja toisinaan runsasluminenkin talvi kutsuvat tutustumaan Geoparkiin ympäri vuoden.

Geopark herää kevääseen

Keväällä auringon lämmittäessä sekä lumien ja jäiden sulaessa Geoparkin luonto herää eloon. Retkeilyreitit ja -rakenteet avautuvat kokonaisuudessaan retkeilijöiden käyttöön. 

Kevääseen heräävä suoluonto hätkähdyttää. Lumen alta paljastuvaa varvikkoa täplittävät pehmeät, valkoisena kukkivat tupasvillat. Teerien soidinpulputusta, metsähanhien porinaa, valtavia kevätmuuttoa tekeviä kurkiauroja, kuovien kuikutusta ja lukuisten muiden kahlaajien kevätpuuhia voit seurata suoretkelläsi lintutornista. Kansallispuistojen ja soidensuojelualueiden rajoitusosat takaavat linnuille pesimärauhan.

Geopark − kesäretkeilijän unelmakohde

Kesällä Geopark tarjoaa retkeilijöille ja matkailijoille parastaan. Luonto on vehreimmillään, ihmeteltävää ja katseltavaa riittää. Metsät, suot ja muu luonto kuhisevat elämää. 

Lämpimänä kesäisenä päivänä voit pulahtaa virkistävälle uinnille lampeen, järveen tai verkkaisesti virtaavaan jokeen. Vietä yösi teltassa tai riippumatossa ja koe Geoparkin kesäöiden ja varhaisten aamujen taianomainen tunnelma. Kesäinen Geopark on täynnä tapahtumia: konsertteja, kesäteatteria, toreja ja monia muita. Hyppää pyörän selkään ja kierrä useampikin!

Syksyinen Geopark hurmaa kävijän

Syksy on loistavaa retkeilyaikaa. Geoparkin luonnossa koet lappimaisen tunnelman lähellä. Geoparkissa myös lapset pääsevät helposti suoseikkailuille. Lue lisää lapsille sopivista suoretkikohteista.

Ruskan värit, luonnon valmistautuminen talveen, lintujen syysmuutto ja kuulaat aurinkoiset syyspäivät luovat ainekset parhaisiin retkipäiviin. Metsien ja soiden antimet, marjat ja sienet, odottavat poimijoitaan. Syksyisenä sadepäivänä ja iltojen pimentyessä voi vain vetää villasukat jalkaan ja käpertyä lämmittelemään mökin takkatulen äärelle.

Talven lumoa Geoparkissa

Tule Geoparkiin myös talvella! Tee vaikkapa pieni eväsretki nuotiopaikalle. Geoparkissa on lukuisia hienoja laavuja, kotia ja muita taukopaikkoja, joissa on polttopuita kävijöiden vapaasti käytettävissä. Pimeänä talvi-iltana, laajan suon laidalta katsellen, tähtitaivas näyttäytyy äärettömänä. Onnekkaimmat saattavat päästä ihastelemaan revontulten loimuakin. 

Lumiseen aikaan Geoparkissa on satoja kilometrejä hyvin hoidettuja latuja monenlaisten hiihtäjien makuun. Metsäsuksilla, liukulumikengillä tai perinteisillä lumikengillä et tarvitse edes latuja, vaan voit etsiä hiljaisesta, talvisesta luonnosta omat mieluisimmat reittisi ja lumoavimmat paikkasi. Lue lisää talvisesta Geoparkista

Pääkuva: Flora of Finland, Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto

Geopark kutsuu kaikkina vuodenaikoina