Reittien Geopark

Tutustu alueen luontokohteisiin automatkalla, poikkea polkupyörällä kyläteille, patikoi suon laitaan ja pitkoksille. Geopark-alueeseen voi tutustua monin tavoin.

Monipuoliset ja kehittyvät reitit

Geopark-aluelta löytyy monipuolinen valikoima reittejä patikkapoluista melontareitteihin. Talvella alueen kohteista löytyy kattava latuverkosto, kesällä muun muassa maastopyöräreittejä.

Kohteiden välisiä matkailuteitä ja pyöräilyreittejä kehitetään aktiivisesti. Osa reiteistä juontaa juurensa jo esihistorialliselta ajalta, osa taas on määrätietoisen kehitystyön tulosta. Tutustu myös alueen esteettömiin luontoreitteihin tai hyvinvointiteemaisiin polkuihin.

Automatkailureitit

Taiteiden reitti Kammista Skantziin kuljettaa matkailijan suolta ITE-taiteen sydämeen ja iskelmätaivaan tähtiin. Kauhajoen Nummijärveltä Karvian Skantziin kulkevan matkailutien varrelta löytyvät muun muassa Kammi-kylä, Alpon Savanni ja Anne Taidekahvila. Karviassa kultturikeskus Skantz on paikallisen talkooperinteen voimannäyte ja rakennustaiteellinen nähtävyys. 

Lisätietoja reitistä: https://willikarvia.fi/kohde/taiteiden-reitti/

Metsähallitus on koostanut Lounais-Suomen kulttuuri- ja luontokohteita yhdistävän automatkailureitin, joka kuljettaa matkailijan myös Geopark-alueen halki. 

https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/cultural-landscapes-touring-route.pdf

Polut kuljettavat luontohelmien sydämeen

Pyöräilyreitit

Geopark-alue on pyörämatkailijan aarreaitta. Alueelta löytyy retkipyöräily- ja maastopyöräilyreittejä, jotka yhdistävät Geoparkin nähtävyyksiä ja kuljettavat alueen kiehtovien maisemien halki. Tutustu reittitarjontaan tarkemmin Pyöräilyosiossa

 

Retkeilyreitit

Patikkapolku kuljettaa luontokohteiden sydämeen. Geoparkin retkireiteiltä löytyy sekä helppoja perhereittejä että vaativiakin luontopolkuja. Helpoimmilla reiteillä pärjää pikkukengillä, pisimmät taas soveltuvat usean päivän vaelluksiin maastoyöpymisineen. 

Koko perheelle sopivia reittejä ovat muun muassa Uhrilähteen ja Kylmänmyllynlähteen reitti Jämijärvellä ja Kauhalammin kierros Kauhanevan – Pohjankankaan kansallispuistossa. Haastavimpia päiväretkeilyreittejä ovat mm. Alkkianvuoren luontopolku Parkanossa sekä Katikankierros Kauhanevan – Pohjankankaan kansallispuistossa. Useamman päivän retkiin sopivia reittejä löytyy mm. Lauhanvuoren kansallispuistosta.

Esteettömät reitit

Esteettömät reitit takaavat luontokokemuksen myös heille, jotka eivät pysty liikkumaan maastossa omin avuin tai joilla on liikkumiseen liittyviä rajoituksia. Geopark-alueella esteettömiä reittejä löytyy mm. Lauhanvuoren ja Kauhanevan – Pohjankankaan kansallispuistoista, Hämeenkankaalta sekä Mustansaarenkeitaalta, josta löytyy alueen ainoa esteetön luontotorni. 

Esteettömillä reiteillä liikuntarajoitteisten tarpeet on pyritty huomioimaan myös taukopaikoilla. 

Lue lisää esteettömyydestä luontoreiteillä www.luontoon.fi:stä

 

Hiihtoreitit

Talvinen Geopark on lumiliikkujan toiveuni. Länsi-Suomen korkeimpiin seutuihin kuuluva alue kerää lumisateita ympäristöään runsaammin, joten se sopii hyvin talvilajien harrastamiseen. 

Hiihtäjälle Geoparkin kärkikohteet ovat Hämeenkangas sekä Lauhanvuori, joissa molemmissa on laajat kuntien ylläpitämät latuverkostot. Upeita retkihiihtoelämyksiä tarjoaa Kihniön Pyhäniemi – Käskyvuori -latureitti. Kaikkiin näihin kohteisiin pidetään tiet auki läpi talven. 

Lisätietoa Hämeenkankaan laduista: 

Lisätietoa Lauhanvuoren laduista: 

Lisätietoa Pyhäniemi – Käskyvuori -reitistä: 

Alueen kohteet sopivat myös mainiosti umpihankihiihtoon. Vaativampiin maastoihin esim. Alkkianvuorelle kannattaa suunnata lumikengillä. Teiden kunnossapidon tilanne kannattaa tarkistaa Metsähallituksen asiakaspalvelusta [email protected].

Melontareitit

Geopark-alue on pienvesistöjen ja jokien valtakuntaa. Melonnan harrastajille löytyy kuitenkin sekä helppoja että vaativia reittejä.  Helpoimmillaan melontaan tutustuu ohjatusti. Esimerkiksi Korsuretket järjestää melontasafareita Jämijärvellä ja Jyllinjoella. 

Alueella kulkee kaksi pitkää melontareittiä: Parkanon melontareitti Kihniön Pyhäniemestä Parkanon kautta Kyrösjärvelle, joka kulkee pääosin järviä pitkin. Reitin virtavesiosuuksista Viinikanjoen kosket ovat sivuutettavissa maitse. Reitin varrelle osuu myös yksi Geoparkin vesireittien kiehtovimmista osuuksista Parkanon Vääräjoella, jossa joki mutkittelee hiekkatörmien välissä. 

Geoparkin länsiosassa Karvianjoen vesistö tarjoaa melojalle vaativiakin osuuksia. Reitti on melottavissa etupäässä korkean veden aikaan, ja soveltuu vain kokeneille melojille, sillä reitillä on useita koskiosuuksia. 

 

Hyvinvointia poluilta

Mene metsään – voit paremmin! Luonnossa vietetty aika lisää fyysistä aktiivisuutta, alentaa stressitasoja ja lisää sosiaalista yhteisöllisyyttä. Luonnossa liikkumisen hyvinvointivaikutuksia on tutkittu erityisesti Japanissa, ja näiden oppien pohjalta on Geopark-alueellakin kehitetty erityinen hyvinvointipolku, Parkanon Rantareitti. Reitti on suunniteltu Metsäntutkimuslaitoksen tutkimushankkeessa. Polun opastusmateriaali sisältää kehon ja mielen hyvinvoinnin parantamiseen ohjaavia harjoituksia.

Myös alueen yrityksillä on omia hyvinvointipolkuja, esimerkiksi Kankaanpään kuntokeskuksella ja Kurkikorven mummolalla.

Lisätietoja luonnon hyvinvointivaikutuksista luontoon.fi:ssä.