NÄIN NAUTIT SUOSTA YMPÄRI VUODEN

Suohon on helppo tutustua, mikäli hyllyvien mättäiden ylle vie turvallinen pitkosreitti, kuten Kauhanevalla. Pitkoksilta pois astuminen voi kuitenkin pelottaa. Askelten ottamista ei helpota tieto, että parhaimmilla soilla turvetta ja mutaa voi olla kovan maan päällä metrikaupalla.

VINKIT TURVALLISEEN SUORETKEEN

  • Sopiva opastus: Ota selvää, mitä varusteita tarvitset ja hyödynnä sivuiltamme sekä Metsähallituksen sivuilta löytyviä neuvoja. Joskus kumisaappaat voivat täyttyä vedellä, mutta märät sukat eivät ole vaaralliset.
  • Piipahda pakkasella: Kun kaiken päälle muodostuu jäinen kansi, ylipääsemätön suolakeus muuttuu hetkessä avoimeksi kentäksi, jossa liikkuminen on helppoa.
  • Muista suon yllätyksellisyys: Virtaava vesi ja suon kaasut puhkovat jäähän reikiä, joiden havaitseminen voi olla vaikeaa.
  • Hae rauha talvisuolta: Talvinen suo on hiljainen ja karu. Monesti maisemaa partioivat korpit ovat talvisen suoretken ainoat seuralaiset.
  • Nauti marjasadosta: Suurimman hyödyn marjoista saa itse poimimalla ja paikan päällä nauttimalla, sillä samalla luonnon hyvinvointia lisäävä vaikutus ulottuu koko kehoon. Erityisen arvokasta on, että marjat ovat puhtaita, suoraan mättäiltä syötäviä ja kaikkien kerättävissä.
  • Hyödynnä pitkosreitit: pitkoksilla pääsee vahvasti mukaan kesäyön tunnelmaan. Auringon laskiessa lintujen äänet rauhoittuvat, mutta allikkoalueelta kuuluu lintujen satunnaista rupattelua läpi yön.
  • Yövy suoluonnossa: Alueen kansallispuistoissa on telttailupaikkoja, joissa voi viettää ikimuistoisen yön luonnon ääniä kuunnellen. Mikäli rohkeutta on riittävästi, laavun suojissa voi viettää yön myös talvella. Talviyön pakkaseen on tosin syytä varautua vahvoin varustein.

NÄILLÄ NEUVOILLA KULJET SUOLLA TURVALLISESTI VUODENAJASTA RIIPPUMATTA