Saisiko olla lasillinen Geopark-sahtia?

Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin yllättävin erikoisuus on kyllä luonnontuote, mutta ei ehkä sellainen, joka ensimmäiseksi tulee mieleen. Alueella on nimittäin hyvin vireä sahtiperinne. Sahti on virallisestikin tärkeä suomalainen tuote, sillä se on saanut EU:n Aito Perinteinen Tuote -statuksen.

Mitä sahti on?

Sahti on paksuhko, vahva perinneolut, jota valmistetaan kotitarpeiksi sekä juhlajuomaksi esimerkiksi häihin ja hautajaisiin. Sahdin valmistuksessa käytetään vettä, ohra- ja ruismaltaita, katajaa, hiivaa ja joskus myös humalaa. Entisaikaan valmistuksessa käytettiin maatilojen omia hiivoja, viimeisen sadan vuoden aikana on vakiintunut leivinhiivan käyttö. Valmis sahti on alkoholipitoisuudeltaan noin 6–12-prosenttista.

Koska sahti on tuoreolut, eli sitä ei ole pastöroitu eikä suodatettu eikä sen käymistä ole keskeytetty, sen säilyvyys on rajallinen. Se vaatii myös kylmäketjun eikä kestä kovin hyvin kuljetusta. Sahti kuulemma säilyy noin kuukauden siitä, kun se on valmista, mutta täyttä varmuutta ei ole – sitä kun harvoin riittää niin pitkään.

Sahti on APT eli sillä on EU:n aito perinteinen tuote -status. Suomessa karjalanpiirakka ja kalakukko ovat saman statuksen elintarvikkeita. Muita eurooppalaisia APT-tuotteita ovat muun muassa Serranon kinkku ja Mozzarella -juusto. Merkintä ei rajoita tuotteen alkuperää, mutta valmistusmenetelmän on oltava määritellyn mukainen.

(kuvat: aitojamakuja.fi / Julia Kivelä)

Aito perinteinen tuote

Sahti oluiden maailmankartalla

Maailmankuulu oluttoimittaja Michael Jackson nimitti aikoinaan sahtia lasilliseksi antropologiaa – oluenteon puuttuvaksi renkaaksi Mesopotamian ja nykypäivän välillä.

Sahdin tyyppiset oluet olivat suosittuja Euroopassakin vielä keskiajalla, mutta ovat sittemmin syrjäytyneet teollisen ja tarkasti säädellyn tuotannon tieltä. Sahdin kaltaisia perinneoluita valmistetaan kuitenkin yhä Euroopan syrjäkulmilla, kuten Baltiassa, Norjan vuonojen perillä ja Suomessa.

Perinneoluille on ominaista, että niitä valmistetaan kotioloissa – valmistusperinne elää voimakkaana Hämeessä, Pohjois-Satakunnassa ja Pohjanmaan eteläosissa. Teollisessa mittakaavassa sahtia panee Suomessa vain muutama yritys, joista tunnetuin lienee hämäläinen Lammin sahti.

(kuvat: aitojamakuja.fi / Julia Kivelä)

Nestemäistä leipää

Maailman ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa sahti-Geopark

Sahtiperinne on yksi Geopark-alueen merkittävimpiä kulttuurillisesti yhdistäviä tekijöitä. Murteet ja perinneruuat saattavat vaihdella alueen eri osissa, mutta sahti on kaikille tuttua – myös niille, jotka eivät siitä pidä. Suurin osa Geoparkissa nautittavasta sahdista on perinteisesti kotona tehtyä. 

Suomen ainoa sahtiopisto sijaitsee Lauhanvuoren kupeessa Isojoella. Karviassa harrastusta ylläpitää Karvian perinnejuoma ry, ja ympäri aluetta on aktiivisia sahtimestareita ja kotipanijoita. Kaupallista sahtia valmistaa Olu Bryki Raum / Suupohjan Panimo Isojoella. Paikallinen erikoisuus on vaalea ja paksu ruissahti.

Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geopark on ensimmäinen ja tällä hetkellä maailman ainoa sahti-Geopark. Alueelle voi siis matkustaa paitsi ihailemaan ainutlaatuista geologiaa, myös tutustumaan hyvin mielenkiintoiseen sahtiperinteeseen.

(kuvat: Terttu Hermansson)

 

Teksti: Laura Tauriainen / Luova toimisto Ranka, Pasi Talvitie

Kuvat: Aitojamakuja.fi/Julia Kivelä, Terttu Hermansson