GEO-oppimisympäristö on uusi tapa toteuttaa ympäristökasvatusta
GEO-oppimisympäristö kannustaa nuoria ympäristöajatteluun ja muovaa heistä kyvykkäitä ongelmanratkaisijoita. Sen työkaluina toimivat luonto, kekseliäs pedagogia ja teknologia. Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geopark on lanseerannut GEO-oppimisympäristön yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa.
Geokasvatusta ainutlaatuisen verkoston voimin
GEO-oppimisympäristö tarjoaa oppijoille ainutlaatuisia luontokokemuksia Lauhanvuori – Hämeenkangas Geoparkissa. Lisäksi Geopark tuottaa tietoa ja tutkimusta oppimissisältöjä varten.
Oppimisympäristön ympäristökasvatuksesta vastaa GEO-oppimiskeskus Kankaanpään Honkajoella. Keskus kokoaa oppimissisällöt ja tarvittavat materiaalit yhteen paikkaan, ja sen toimintaa vetää Honkajoen lukio.
Korkeakouluyhteistyöt puolestaan mahdollistavat opintopolkuja ja työsuhteita esimerkiksi hankkeiden tiimoilta. Parhaillaan GEO-oppimisympäristössä työskentelee Honkajoen lukiosta valmistunut nuori, joka on mukana suunnittelemassa oppimissisältöjä Satakunnan ammattikorkeakoulun leivissä.
Kuva: GEO-oppimiskeskuksessa luonnosta opitaan monin eri keinoin.
GEO-oppimisympäristössä tehdään luonto näkyväksi
Oppimisympäristön eri osien yhdistämiseksi on julkaistu tuore ympäristökasvatussuunnitelma. Se ohjaa alueen opettajia, kasvattajia ja muita aktiivisia toimijoita tuomaan ympäristöteemoja esiin toimialoillaan. Suunnitelma on vapaasti hyödynnettävissä suomeksi täällä sekä englanniksi täällä.
Kuten ympäristökasvatussuunnitelmastakin käy ilmi, GEO-oppimisympäristön toiminta näkyy vahvasti erilaisina tapahtumina ja työpajoina. Esimerkiksi vuonna 2024 järjestettiin ensi kerran Hörhiäishotellityöpaja, jossa lukiolaiset rakensivat taiteellisia hörhiäishotelleja yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun Taidekoulun kampuksen kanssa. Hörhiäishotellien työpajan ja sitä seuranneen Hörhiäiskävelyn konseptista kirjoitettiin oma julkaisunsa, johon voit tutustua täällä.
Kuva: Lapsi tutkii maastoa Vaarinnevalla.
GEO-oppimisympäristön tulevaisuuteen kietoutuvat kansainvälisyys ja kiertotalous
Geopark-verkosto tarjoaa oppimisympäristölle kanavan kansainvälisiin yhteyksiin. GEO-oppimisympäristö on ollut esillä esimerkiksi Euroopan Geopark-verkoston kokoontumisissa. Siellä erityistä kiitosta on saanut GEO-oppimisympäristön verkostomainen toimintamalli.
Nuorten työllistäminen kesäisin sekä hanketoiminnassa on tärkeä osa GEO-oppimisympäristön tulevaisuutta. Oppimisympäristön toimintaan ja materiaaleihin lisätään jatkuvasti enemmän kiertotalousajattelua, jonka inspiraationa toimii alueella sijaitseva kiertotalouden ja sivuvirtojen edelläkävijä, Kirkkokallion ekoteollisuuspuisto. Valmisteilla on myös opaskoulutuksia sekä erilaisten reittien konseptointeja.
Linkkejä
GEO-oppimisympäristön kotisivut: https://www.kankaanpaa.fi/varhaiskasvatus-ja-koulutus/geo-oppimisymparisto/
Kuva: Huidankeidas nuoren kuvaajan linssin lävitse.
Teksti: Piia Orava
Kirjoittaja toimii viestintäasiantuntijana mm. Pohjois-Satakunta vihreän siirtymän aalloilla -hankkeessa Satakunnan ammattikorkeakoulun Kankaanpään Taidekoulussa.