Skip to content

Alkkian kulttuuriympäristöreitti on pituudeltaan noin 15 km, ja sen varrella on viisi opastustaulua. Tauluissa on lyhyiden esittelyjen lisäksi QR-koodit, joiden kautta pääsee perehtymään tarkemmin alueen merkittäviin tapahtumiin. Kulttuuriympäristöpolun aloituspiste ja pääopastustaulu sijaitsevat entisen varavankilan paikalla, os. Alkkiantie 1179, Karvia.

 

Tutustu Alkkian historiaan kulttuuriympäristöreitillä.

Miehiä kuorma-auton lavalla Karvian sotavankileirillä 6.1.1940
Kuva: SA-kuva

Alkkiaan perustettiin 1930-luvulla varavankila. Vankien oli tarkoitus raivata alueen suot asuin- ja viljelyskäyttöön. Toisen maailmansodan syttyessä varavankila muutettiin sotavankileiriksi. Talvella 1941–42 olot maassamme olivat ankarat, ja vankeja kuoli paljon. Heidät haudattiin Rihkaaseen perustetulle hautausmaalle. 

Sota-aikana Alkkiaan asutettiin Karjalan evakkoja. Kun varavankila lakkautettiin 1960-luvun alussa, alueelle perustettiin Metsäntutkimuslaitoksen koeasema, jonka haltuun varavankilan alueet ja rakennuksia luovutettiin. Varavankilan alueella toimi myös aseistakieltäytyjien erityistyölaitos, joka toimi 1960-luvun lopulle saakka.

Kulttuuriympäristöreitti on tuotettu yhteistyössä ProAgria Etelä-Suomen ja Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman kanssa. Alueen asukkaat ja kunnat, Karvia ja Parkano, ovat osallistuneet aktiivisesti aineistojen tuottamiseen.

Kulttuuriympäristöreitin aineistot on tuotettu maaseuturahoitteisessa Kestävää kehitystä Geoparkissa -hankkeessa. Opastustaulut tehtiin ja sijoitettiin reitille maaseuturahoitteisessa Löydä LH Geopark -hankkeessa.

Kulttuuriympäristöreitti toteutettiin eri tahojen yhteistyönä.

Lh Geopark Logo
Unesco Global Geopark Logo
Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto
Leader