Geoparkit kertovat maapallon tarinaa alueensa kansainvälisesti arvokkaan geologian, elollisen luonnon sekä maisemien ja kulttuuriperinnön avulla.
Geoparkit kertovat maapallon tarinaa alueensa kansainvälisesti arvokkaan geologian, elollisen luonnon sekä maisemien ja kulttuuriperinnön avulla. Ihmisten ja ympäristön välinen läheinen vuorovaikutus on synnyttänyt erityisiä perinteitä ja tapoja, joita Geoparkissa vaalitaan.
Geoparkit edistävät alueellaan geologisen, luonnon- ja kulttuuriperinnön säilyttämistä, tarjoavat ympäristökasvatusta ja kehittävät paikallistaloutta kestävän matkailun avulla. Ymmärrys alueesta kasvattaa halua vaalia sen erityispiirteitä. Alue ja sen historia luovat perustan sen kestävälle hyödyntämiselle nyt ja tulevaisuudessa.
Geoparkit eivät ole suojelualueita, mutta Geopark-kohteet nauttivat lain suojaa joko geologiaan, siihen pohjautuvaan elolliseen luontoon tai kulttuuriperintöön liittyen.
UNESCO Global Geoparkeilla on neljä keskeistä piirrettä
Alueen geologian tulee olla tieteellisesti arvioiden kansainvälisesti arvokasta. Asiantuntijat arvioivat sitä ensimmäisen kerran hakemuksen jättämisen yhteydessä, toisen kerran mahdollisen arviointikäynnin yhteydessä paikan päällä.
Geopark-alueella tulee olla toimiva hallintomalli, johon keskeiset toimijat ovat pitkäjänteisesti ja uskottavasti sitoutuneet niin rahoituksella kuin toiminnallisestikin. Alueella tulee myös olla kattava kehittämissuunnitelma, Master Plan, jonka toteutukseen tulee olla riittävät resurssit.
Geopark-toiminnan tulee olla näkyvää. Vierailijoille ja alueen asukkaille tulee olla helposti saatavilla tietoa Geopark-toiminnasta: mm. nettisivujen, karttojen ja esitteiden muodossa.
Kaikki UNESCO Global Geopark-kohteet ovat Global Geoparks -verkoston (GGN) jäseniä . Verkostoon kuuluminen edellyttää yhteistyötä ja oppimista muilta GGN:n Geoparkeilta. Verkostoituminen, keskinäinen oppiminen ja vuorovaikutus ovat toiminnan kulmakiviä.
Kuvat: Terttu Hermansson