Skip to content
Poika roikkuu puussa Katikankanjonissa
Kuva: Terttu Hermansson

Mikä on Geopark?

Geoparkit kertovat maapallon tarinaa alueensa kansainvälisesti arvokkaan geologian, elollisen luonnon sekä maisemien ja kulttuuriperinnön avulla. Ihmisten ja ympäristön välinen läheinen vuorovaikutus on synnyttänyt erityisiä perinteitä ja tapoja, joita Geoparkissa vaalitaan.

Geoparkit edistävät alueellaan geologisen, luonnon- ja kulttuuriperinnön säilyttämistä, tarjoavat ympäristökasvatusta ja kehittävät paikallistaloutta kestävän matkailun avulla. Ymmärrys alueesta kasvattaa halua vaalia sen erityispiirteitä. Alue ja sen historia luovat perustan sen kestävälle hyödyntämiselle nyt ja tulevaisuudessa.

Geoparkit eivät ole suojelualueita, mutta Geopark-kohteet nauttivat lain suojaa joko geologiaan, siihen pohjautuvaan elolliseen luontoon tai kulttuuriperintöön liittyen.

Geologinen perintö

Geoparkit säilyttävät ja selittävät maapallon historiaa miljardien vuosien ajalta kansainvälisesti arvokkaissa geologisissa kohteissa. Ne auttavat meitä ymmärtämään, miksi planeettamme on nykyisin sellainen kuin se on.

Tutustu Geopark-kohteisiin

Lauhanvuoren Kivijata aurinkoisena kesäisenä päivänä
Kuva: Terttu Hermansson
Kosteikko, jossa on vettä, kivä, puita, metsää taustalla, valkoiset pilvet taivaalla
Kuva: Terttu Hermansson

Luonnonperintö

Geoparkit ovat myös alueita, joilla on poikkeuksellista luonnonperintöä, kiehtovia maisemia, monipuolisia ekosysteemejä ja merkittävää luonnon monimuotoisuutta, jotka selittävät myös planeettamme tämänhetkisiä haasteita.

Kulttuuriperintö

Geoparkeissa on monipuolista kulttuuriperintöä, joka liittyy usein läheisesti alueen geologisiin ominaisuuksiin. Mm. arkeologisissa kohteissa, kulttuurimaisema-alueilla, arvokkaissa rakennuksissa ja museoissa näemme, miksi tietynlaisia asioita on voinut tapahtua juuri täällä.

Susiluola, rautaportti luolan suuaukon edessä
Kuva: Aili Raudla-Majakangas
Kaksi miestä valmistaa sahtia perinteisin menetelmi, perinteisissä asuissa hirsisessä rakennuksesssa
Kuva: Terttu Hermansson

Aineeton kulttuuriperintö

Aineeton kulttuuriperintö, elävä perintö, osaaminen, taide, perinteet, tavat ja tapahtumat, on arvokas todiste paikallisväestön ja maapallon välisestä pitkästä ja läheisestä suhteesta. Aineettoman perinnön säilyttäminen ja jakaminen kuuluvat Geoparkien tärkeisiin tehtäviin.

Geoparkit rakentavat kestävää tulevaisuutta yhteistyössä kaikkien kanssa.

Lh Geopark Logo
Unesco Global Geopark Logo
Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto
Leader

Evästeasetukset | Tietosuojaseloste | Saavutettavuusseloste | Copyright 2023